Кошница
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

Обувките- любопитни факти

22.05.2017г. Новини

Обувките са онази част от тоалета без, която със сигурност не излизаме от вкъщи. Но рядко някой от нас се е замислял за историята на този така необходим, модерен и високо ценен моден аксесоар. Ето няколко любопитни факта, които можем да кажем за обувките.

⦁ Статистики доказват, че средната бройка за чифт обувки, която притежава жената е между 15 и 19. От всички любопитни факти, този ни се струва най-логичен и обясним.

⦁ През втората половина на 1800-та година, хората наложили думата маратонки (за английски sneakers), защото открили едно изключително полезно тяхно качество – да бъдат почти безшумни. Думата идва от английското „sneak", което означава промъквам се незабелязано.

⦁ През 1924 г. братята Адолф и Рудолф Даслер (Adolf and Rudolf Dassler) основали в немското градче Херцогенаурах фабрика за спортни обувки, която скоро след това се превърнала в един от лидерите в дадената индустрия. След Втората световна война отношенията между братята се влошили и компанията се разпаднала. Адолф основал фирмата Adidas (от Adi Dassler), а Рудолф — RuDa (от Rudi Dassler), която малко по-късно била преименувана в по-благозвучното Puma. Заедно с компанията се разпаднал и градът. За линия на раздора все още служи реката, която до ден днешен разделя града на две части, а жителите на отделните части не се обичат много.

⦁ В началото на 1300 година, Англия утвърждава първите мерки, които се използват за размери на различните обувки. Едуард II обявява ечемиченото зърно за основа, според която да се измерват обувките. Закономерността гласи, че дължината на три ечемичени зърна се равнява на един инч, създавайки по този начин стандарт за размера.

⦁ Историята разкрива един много интересен и любопитен факт. Във Филаделфия е направена за първи път модификация на обувките да бъдат съобразени за левия и десния крак. Допреди това подобрение всички модели са били абсолютно еднакви, и както се досещаме, изключително неудобни.

⦁ Известните от древността римски сандали се появиха в нашата мода през 30-те години на миналия век. Това станало благодарение на обущаря Жак Кекликян, който живеел и работел в Сен Тропе. Моделът остава модерен и до наши дни, но дизайнът постоянно се променя. Пример за това са подметките, които в миналото са били задължително ниски, докато днес най-често са на висок ток.

⦁ В днешно време е общоприето, че жените са тези, които получават привилегията да носят високи токчета. Историята обаче говори за съвсем друго. С векове токовете са били признак за основен белег на социален стандарт, а не за разделение между половете. Този тип обувки са били задължителни за мъжете, които яздят коне, тъй като им помагат да се задържат по-стабилни на стремената.

Вероятно любопитните факти за обувките са много и едва ли ще успеем да ги изброим всички, но едно е сигурно всяко нещо си има своя история и обувките не правят изключение.

06.03.2017г. Новини
Злато, сребро, бронз... много блясък в чифт обувки или чанта Злато, сребро, бронз... много блясък в чифт обувки или чанта

Пролетта идва и витрините по магазините се обагрят с красиви и свежи цветове. И ако миналия сезон бордо, синьо и червено преобладаваха в гардеробите ни, то спокойно можем да ги изберем и този сезон, защото свежите цветове винаги са за предпочитане през слънчевите дни, но определено цветовете с които ще изпъкнем и ще бъдем забелязани дори и от най- големите критици са златисто, сребристо и бронз.

05.06.2017г. Новини
 Дънковите чанти- удобни, практични, модерни	Дънковите чанти- удобни, практични, модерни

В разгара на летният сезон можем да си позволим да комбинираме различни цветове и десени, както в избора на тоалет и обувки, така и при избора на чанта, която умело да допълва нашата визия.

30.08.2017г. Новини
Между сезоните... Между сезоните...

След края на лятото и топлите слънчеви дни, но и преди началото на студената и дъждовна есен идва един период в който често си задаваме въпроси- Ще вали ли днес? ; Студено ли ще е ?; Топло ли ще е?; Слънцето ще изгрее ли?... И освен дилемата как да се облечем се чудим и кои обувки да обуем, за да може хем да ни е топло, краката ни да останат сухи, ако завали, но все пак искаме и да ни е свободно и прохладно, ако изгее слънце.

07.02.2017г. Новини
Пролет и лято... Времето да бъдем цветни и различни Пролет и лято... Времето да бъдем цветни и различни

Пролетта и лятото са едни от любимите сезони на почти всички. Дали заради приятните емоции които ни носи тази част от годината, топлите слънчеви дни или веселото настроение, но определно тези сезони ни позволяват да изразим себе си по един малко по различен начин. А именно да бъдем цветни и различни в избора си на тоалет или при избора на обувки.

17.05.2017г. Новини
                    История и приложение на джапанките История и приложение на джапанките

Джапанките са вид летни обувки, като най- често се изработват от гума с плоска подметка и с каишка във формата на Y, която влиза между първия и втория пръст на крака. В топлите страни носенето на джапанките може да бъде целогодишно, но като цяло джапанките са модел, който се носи предимно на плажа.

12.06.2017г. Новини
Мода комфорт Мода комфорт

"Комфорт"- дума присъстваща все повече в нашият речник. Особено говорейки за обувки. Един от основните критерии по който избираме обувки е освен да бъдат с добър външен вид, те да бъдат и достатъчно удобни за да може краката ни да се чувстват комфортно с всяка крачка.

03.05.2017г. Новини
В топлите месеци, шик с деним В топлите месеци, шик с деним

Дънковият десен намира огромно място в гардероба ни. Якета, рокли, панталони, чанти и обувки. Именно обувките от дънков материал ще споменем в тази тема. Пролетно- летния сезон на 2017 г. ни поднесе много блясък и шик с обувки в златисто, бронзово, сребристо и куп др. пъстри и свежи цветове, но място намират и моделите именно от дънков плат

21.04.2017г. Новини
Пъстрите цветове... настроение и свежест всеки ден	Пъстрите цветове... настроение и свежест всеки ден

Въпреки често променящото се време, а според него и настроението ни има един лесен трик с който лесно можем да върнем свежеста и усмивките в ежедневието ни. А именно избирайки пъстър, наситен и свеж цвят, който да вмъкнем в облеклото си.

11.05.2017г. Новини
Мъжките еспадрили- комфорт и стил на едно място Мъжките еспадрили- комфорт и стил на едно място

В днешно време плуваме в море от разнообразие от обувки- стилове, цветове, материи. Един стил обаче никога не остарява и много често е предпочитаният избор и от мъжете и от дамите, особено в пролетно- летните топли дни. Точно така... говорим за комфортните и стилни еспадрили. Модел обувки, които винаги ще намират място в гардероба ни.