Кошница
Празна кошница
Общо: 00.00лв.

Обувките- любопитни факти

22.05.2017г. Новини

Обувките са онази част от тоалета без, която със сигурност не излизаме от вкъщи. Но рядко някой от нас се е замислял за историята на този така необходим, модерен и високо ценен моден аксесоар. Ето няколко любопитни факта, които можем да кажем за обувките.

⦁ Статистики доказват, че средната бройка за чифт обувки, която притежава жената е между 15 и 19. От всички любопитни факти, този ни се струва най-логичен и обясним.

⦁ През втората половина на 1800-та година, хората наложили думата маратонки (за английски sneakers), защото открили едно изключително полезно тяхно качество – да бъдат почти безшумни. Думата идва от английското „sneak", което означава промъквам се незабелязано.

⦁ През 1924 г. братята Адолф и Рудолф Даслер (Adolf and Rudolf Dassler) основали в немското градче Херцогенаурах фабрика за спортни обувки, която скоро след това се превърнала в един от лидерите в дадената индустрия. След Втората световна война отношенията между братята се влошили и компанията се разпаднала. Адолф основал фирмата Adidas (от Adi Dassler), а Рудолф — RuDa (от Rudi Dassler), която малко по-късно била преименувана в по-благозвучното Puma. Заедно с компанията се разпаднал и градът. За линия на раздора все още служи реката, която до ден днешен разделя града на две части, а жителите на отделните части не се обичат много.

⦁ В началото на 1300 година, Англия утвърждава първите мерки, които се използват за размери на различните обувки. Едуард II обявява ечемиченото зърно за основа, според която да се измерват обувките. Закономерността гласи, че дължината на три ечемичени зърна се равнява на един инч, създавайки по този начин стандарт за размера.

⦁ Историята разкрива един много интересен и любопитен факт. Във Филаделфия е направена за първи път модификация на обувките да бъдат съобразени за левия и десния крак. Допреди това подобрение всички модели са били абсолютно еднакви, и както се досещаме, изключително неудобни.

⦁ Известните от древността римски сандали се появиха в нашата мода през 30-те години на миналия век. Това станало благодарение на обущаря Жак Кекликян, който живеел и работел в Сен Тропе. Моделът остава модерен и до наши дни, но дизайнът постоянно се променя. Пример за това са подметките, които в миналото са били задължително ниски, докато днес най-често са на висок ток.

⦁ В днешно време е общоприето, че жените са тези, които получават привилегията да носят високи токчета. Историята обаче говори за съвсем друго. С векове токовете са били признак за основен белег на социален стандарт, а не за разделение между половете. Този тип обувки са били задължителни за мъжете, които яздят коне, тъй като им помагат да се задържат по-стабилни на стремената.

Вероятно любопитните факти за обувките са много и едва ли ще успеем да ги изброим всички, но едно е сигурно всяко нещо си има своя история и обувките не правят изключение.

30.01.2017г. Новини
Ако се грижим за обувките, те ще се погрижат за нас Ако се грижим за обувките, те ще се погрижат за нас

Обувките са неизменна част от нашия тоалет. Пазара е изпъленен с разнообразие от модели и цветове, различни материи- естествена кожа, велур, нубук, текстил, естествена кожа с лаково покритие и т.н. Изобилието наистина е голямо. Но за да запазим по- дълго високото качество, а и добрия външен вид на нашите обувки, ние трябва да се грижим за тях. Продуктите и методите, които можем да използваме са много. Ето и някои от тях.

22.02.2017г. Новини
Маратонките, любимия избор на мъжете Маратонките, любимия избор на мъжете

След края на студената зима, многото сняг и минусовите температури с удоволствие захвърляме топлите, а понякога и доста тежки обувки и избираме леки и комфортни такива. Такъв избор са маратонките, които са любими на всички и най- вече на мъжката част.

03.05.2017г. Новини
В топлите месеци, шик с деним В топлите месеци, шик с деним

Дънковият десен намира огромно място в гардероба ни. Якета, рокли, панталони, чанти и обувки. Именно обувките от дънков материал ще споменем в тази тема. Пролетно- летния сезон на 2017 г. ни поднесе много блясък и шик с обувки в златисто, бронзово, сребристо и куп др. пъстри и свежи цветове, но място намират и моделите именно от дънков плат

26.01.2017г. Новини
   Ботите с груба визия или как те намират място в гардероба на нежните дами? Ботите с груба визия или как те намират място в гардероба на нежните дами?

Нежната половина от човечеството се асоциира с елегантност, грация, финес. Е, или поне така би трябвало да бъде. Но в днешно време, често се налага именно дамите да бъдат по- силната половина. Може би това е причината мъжкия стил да намира все по- голямо приложение в гардероба на жените. Така се случва и при обувките с груба или мъжка визия, като кубинките например. Но и това си има своите плюсове.

15.08.2016г. Новини
Какво говори цветът на дамската чанта за Вас? Какво говори цветът на дамската чанта за Вас?

Цветовете на дамските чанти и значението им

01.03.2017г. Новини
 Летните боти...Хит и този сезон Летните боти...Хит и този сезон

Пролетта е сезон през който ни се иска да захвърлим топлите и тежки ботуши, но ни се струва прекалено рано за да обуем обичаните от нас сандали. Ето защо летните боти намират широко приложение именно през този - ту топъл, ту леко хладен сезон.

17.05.2017г. Новини
                    История и приложение на джапанките История и приложение на джапанките

Джапанките са вид летни обувки, като най- често се изработват от гума с плоска подметка и с каишка във формата на Y, която влиза между първия и втория пръст на крака. В топлите страни носенето на джапанките може да бъде целогодишно, но като цяло джапанките са модел, който се носи предимно на плажа.

04.04.2017г. Новини
Ефектните перфорации... Актуални при всички стилове Ефектните перфорации... Актуални при всички стилове

Ефектните перфорации намират все по- голямо приложение при всички стилове обувки. На едри или малки дупки, на цветя или ивици, разнообразието от перфорации е голямо, но ефекта винаги е поразителен.

31.07.2017г. Новини
Чехлите... една нова, по- различна визия Чехлите... една нова, по- различна визия

В топлото време ни се иска да облечем най- ефирните, леки и къси дрехи за да понесем по- лесно високите температури. Така е и с обувките. Избираме колкото се може по отворени модели за да може краката ни да усещат прохлада и свобода. Но освен всичко това целта на дамите е не само да се чувстват комфортно, а и да изглеждат различни, модерни и в крак с актуалните тенденции.